voor wie?

Houd je van :

GEZELLIGHEID?
CREATIEF bezig zijn?
VROUWEN uit de buurt ontmoeten?
Dan is het CREATIEF CAFE iets voor jou!
Onder het genot van een kop koffie of thee en wat lekkers gaan
we creatief aan de slag. Wil je een keer niet creatief bezig zijn, dan mag je natuurlijk ook alleen voor de gezelligheid komen.

dinsdag 14 januari 2014

patroon waxinelichtjes haken

patroon waxinelichtjes 

Voor het potje heb ik van die kleine babyvoedingpotjes gebruikt, maar je kunt hier alle soorten en maten voor gebruiken. Zelfs die grote dikke appelmoespotten, maar dan ben je wel wat langer bezig natuurlijk.

toer 1 - Maak een ketting van lossen waarvan het aantal deelbaar is door 4 en die strak om het potje past. Beter ietsje te strak dan los. Het haakwerk rekt wel wat mee en dan zit het mooier om het potje.

toer 2 - Sluit deze ketting met een halve vaste (zorg ervoor dat de ketting niet draait)

toer 3 - Haak 3 lossen (dit is het eerste stokje) dan op alle lossen van de ketting een stokje, sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het beginstokje.

toer 4 - Haak 3 lossen (dit is het eerste stokje), haak nog 3 stokjes in het eerste stokje, *sla 3 stokjes over en maak 4 stokjes in het volgende stokje* herhaal van * tot * rondom en sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het begin stokje.

toer 5 – Maak een halve vaste in het 2e stokje van toer 4 en tussen het 2e en 3e stokje in, 3 lossen (is eerste stokje), maak nog 3 stokjes in dezelfde ruimte, *4 stokjes tussen elke 2e en 3e stokje van de vorige toer* herhaal van * tot * rondom en sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het begin stokje.

Herhaal toer 5 tot het hoog genoeg is om het potje te bedekken.

Laatste toer – 3 lossen, 2 stokjes voor de eerste waaier van de vorige toer, *1 vaste tussen het 2e en 3e stokje van de volgende waaier, 5 stokjes tussen de volgende waaiers*, herhaal van * tot * rondom, maar in de laatste ruimte tussen de waaiers (daar waar de 3 lossen en 2 stokjes zijn) haak je nog 2 stokjes en dan de toer sluiten met een halve vaste in de derde losse van het begin stokje.

Draden afhechten, waxinelichtje in het potje en klaar!Alternatief omhaakt potje met grotere ‘gaten’

toer 1 - Maak een ketting van lossen waarvan het aantal deelbaar is door 4 en die strak om het potje past.

toer 2 - Sluit deze ketting met een halve vaste (zorg ervoor dat de ketting niet draait)

toer 3 - Haak 3 lossen (dit is het eerste stokje) dan op alle lossen van de ketting een stokje, sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het beginstokje.

toer 4 - Haak 4 lossen (dit is het eerste stokje en een losse), *sla 1 stokje over en maak een stokje in het volgende stokje, 1 losse* herhaal van * tot * rondom en sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het begin stokje.

toer 5 - Een halve vaste in de volgende losse ruimte, 4 lossen (is eerste stokje en een losse), *maak een stokje in de volgende losse ruimte, 1 losse* herhaal van * tot * rondom en sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het begin stokje.

Herhaal toer 5 tot het hoog genoeg is om het potje te bedekken.

Laatste toer – 3 lossen, 4 stokjes in de eerste losse ruimte, *1 vaste in de volgende losse ruimte, 5 stokjes in de volgende losse ruimte*, herhaal van * tot * rondom en sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van het begin stokje.

Draden afhechten, waxinelichtje in het potje en klaar!


Patroon open waxinelichthouder:
1.       Start met het maken van een magische ring (MR)
2.       Haak 6 vasten in de ring (6v)
3.       Haak in elke vaste 2 vasten (12v)
4.       Haak in elke 2e vaste twee vasten (18v)
5.       Haak in elke 3e vaste twee vasten (24v)
6.       Haak in elke 4e vaste twee vasten (30v)
7.       Haak in elke 5e vaste twee vasten (36v)
8.       Haak in elke vaste één vaste (36v)
9.       Haak in elke 6e vaste twee vasten (42v)
10.   Haak 3 lossen (1e stokje), haak in elke volgende steek één stokje (42 stokjes)
11.   Haak in elke steek één vaste (42v)
12.   Haak 3 lossen (1e stokje), haak in elke volgende steek één stokje (42 stokjes)
13.   Haak in elke steek één vaste (42v)
14.   Haak 10 lossen (1e boog), haak één vaste in de 6e steek van de vorige toer. Haak op deze manier nog 6 lossenboogjes (7 boogjes in totaal). Haak 5 halve vasten tot je in het midden van het eerste boogje bent.
15.   Herhaal toer 14
16.   Haak 5 lossen (1e boogje), haak één vaste in het midden van de boog van de vorige toer. Haak op deze manier nog 6 lossenboogjes (7 boogjes in totaal)
17.   Haak 5 vasten in de lossenboog, 1 vaste in de vaste van de vorige toer. Herhalen tot het einde van de toer (42v)
18.   Haak elke 5e en 6e samen (36v)
19. Sierrandje: Sla 1 steek over, haak 5 stokjes in dezelfde steek, sla nogmaals één steek over, haak een halve vaste in de volgende steek. Dit herhalen tot het eind van de toer (komt niet helemaal uit, ik heb een beetje gesmokkeld).  

Veel maakplezier!4 opmerkingen:

 1. met welke maat haaknaald heb je dit gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Linda
  Het hangt af van de dikte van de draad en of je strak of los haakt, normaal katoen voor een strakke haakster met nr 3, maar haak je meer los dan met 3,5.
  Dus eigenlijk gewoon even proberen, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben al vele malen begonnen met de open waxinelichtjes te haken , maar steeds bij toer 16 en 17 kom ik niet uit, 42 vasten? Ik snap nietwat ik verkeerd doe maar ik krijg er 48. Ik heb het al zo vaak uitgehaald. Ik zou ze graag willen maken vindt ze zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen